Monday, July 16, 2012

Elbasan Tava Tarifi ve Yapılışı





















Elbasan Tava Hakkında Bilgiler


El basan tavanın tarifini vermeden önce biraz , bu yemek hakkında ufak tefek tarihi bilgiler verelim. Ülkemizin yöresel yemekleri arasında olan bu yemek Edirne mutfağının lezzetli yemeğidir. Buna karşılık, Tekirdağ mutfağında da bu yemeğe büyük bir sahipleniş olduğunu söylemek gerek. Birbirine yakın illerin böylesi bir etkileşimden uzak olması düşünülemez sonuçta. Böylesi bir çok örneğe ülkemizin gastronomi haritasında raslamak mümkündür. Edirne’ nin İstanbul’ un fethinden önce 88 yıl gibi uzunca bir süre Osmanlı’ ya başkentlik yaptığı düşünülürse, saray mutfağına bu yemeğin taşınmasını anlamak daha kolay hale geliyor.




Ayrıca doğu ve güneydoğu mutfaklarında da, elbasan tava adıyla başka başka uygulamalara yer verilir. Burada vereceğimiz tarif tamamen Trakya ( Edirne ) mutfağına has olan uygulamadır. Hatta bunun Rumeli’nin bir çok yerine taşınıp büyük bir beğeniyle mutfakta yer edinmiş olduğunu söylemek yerinde bir tesbittir. Bugün Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Romanya gibi Türklerin yaşadığı geniş bir Balkan coğrafyasında bu yemeğe hala raslayabilirsiniz. Yemeğin genel uygulamasına sonradan bezelye, mısır taneleri ve havuç ilave edilen tarifler eklense de, bunlar yemek kültürümüze yeni birşeyler katmak adına yapılan çalışmalardır.








Bu lezzetli yemeğin tarifini verelim.İşte sizlere Elbasan Tavanın malzemeleri ve hazırlanışı;



Elbasan Tava Malzemeleri


  • 500 gr Kuşbaşı Kuzu Eti





  • 1 Su Bardağı Un





  • 1 Su Bardağı Yoğurt





  • 2 Adet Yumurta





  • 2 Yemek Kaşığı Margarin





  • 1 Adet Soğan





  • 1 Çay Bardağı Su





  • tuz,karabiber,kırmızı pul biber





Elbasan Tava Yapılışı


  1. Soğanları küp küp doğrayın, sıvı yağ içinde etlerle beraber kavurun.







  2. 1 çay bardağı suyu tavaya dökün ve pişirmeye devam edin.


  3. Un, yoğurt, ve et suyunu karıştırıp, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.


  4. Sosunuzu ocaktan alın ve yumurtalarınızı içine karıştırıp iyice çırpın.


  5. Etleri bir fırın tepsisine boşaltın, üzerine de sosunuzu dökün.


  6. 180-200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.



Afiyet, bal, şeker olsun…






Nasıl Buldular?



irmik tatlısı etimekli

No comments:

Post a Comment